22.03.2019 16:03 Gizem Kılıç A- A+

Amerika Birleşik Devletleri, Yemen Savaşında Suudi Arabistan'a Desteği Kesti

Amerika Birleşik Devletleri, Yemen Savaşında Suudi Arabistan'a Desteği Kesti

ABD Temsilciler Meclisi Suudi Arabistan’ın Yemen’deki Savaşı İçin Verdiği Desteği Sonlandırma Kararı Aldı

Yemen'deki yaklaşık dört yıldır süren çatışma, binlerce sivili öldürdü ve yıkıcı bir açlık yarattı.

Catie Edmondson & Charlie Savage / Özet ve Çeviri: Gizem Kılıç

 

ABD Temsilciler Meclisi 13 Şubat 2019 Çarşamba günü yapılan oylamada Suudi Arabistan'ın Yemen'deki savaşına verilen askeri yardımın sona erdirilmesine karar verdi. Alınan bu karar, Başkan’ın savaş güçlerini sınırlayan nadir görülecek bir meydan okuma olarak yorumlanabilir. Trump'ın Suudi Arabistan'a verdiği, Washington Post köşe yazarı olan Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden sonra bile tükenmeyen desteğine giderek artan tepkilerin sonucu olarak yorumlanabilir. Yaklaşık 4 yıldır süren, binlerce sivili öldüren ve geri kalanları da kıtlığa mahkûm eden savaşı kınama niteliğindeki karar 177’ye karşı 248 oyla kabul edildi. Tamamı zorlu muhafazakarlardan oluşan 18 Cumhuriyetçi, Demokratların çoğunluğu ile oy kullandı. Aralık ayında Senato’dan 56’ya karşı 41 oy alan benzer bir karar çıkmış ancak o zaman Cumhuriyetçilerin kontrolünde olan Temsilciler Meclisinin engellemesi ile sonuçsuz kalmıştı (Yapılan son seçimler ile Demokratlar çoğunluk kazandı).

Cumhuriyetçiler bir süredir dış politika alanında alınan; Suriye ve Afganistan’dan birlikleri geri alma planı ve ABD’yi Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nden çekmeye yönelik tehditleri vb. kararlardan memnun değiller. Demokratlar ise Senato’nun harekete geçmesini istiyor. Parti temsilcisinin ilettiğine göre oylama sonucu “Suudi Arabistan’a Kaşıkçı konusundaki davranışlarının ve insan haklarının açıkça göz ardı edilmediğine dair bir mesaj gönderme fırsatı”. Her iki partide kendi senatörlerinden hızlı hareket etmesini bekliyor.  Görünen o ki, Senato’da sadece askeri desteğin sonlandırılması değil aynı zamanda Amerikan yönetiminin Suudilerin Kaşıkçı Cinayetindeki rolüne nasıl cevap verdiği de oylamaya sunulacak.

Yemen kararı Senato tarafından kabul edilirse, onaylanması için Başkan Trump’ın önüne gelecek. Bu Başkan’ın Kongre’de alınan bir kararı ilk vetosu olabilir. Beyaz Saray, atik davranarak çıkacak bu yönde bir kararı engelleyeceğini belirtti. Yetkililer “ortak kararın öncülünün kusurlu olduğunu” iddia eden bir yönetim politikası beyanında bulundular. Onlara göre ABD, Yemen’de yalnızca “Suudi liderliğindeki koalisyona üye ülkelere sınırlı destek sağladı”.

Cumhuriyetçilerin ne oranda destek vereceği belli olmamasına rağmen Demokratlar kararın geçeceği konusunda iyimser. Fakat, oylamanın Trump için utandırıcı bir veto gösterisine dönüşmesini istemeyen Cumhuriyetçiler memnuniyetsizliklerini göstermenin başka yollarını arıyor.

8 Şubat 2019 Cuma günü Amerikan Yönetiminin, Suudi Arabistan Prensi Muhammed bin Salman’ın Kaşıkçı Cinayetinde rolü olup olmadığına karar vermesi gereken yasal sürenin bitiş günüydü. Beyaz Saray’ın açıklama yapmayı reddetmesi Kongre üyelerinde yeni bir öfke dalgası yarattı. Dış İşleri Bakanı Mike Pompeo, Dış İlişkiler Komitesinde görevli ileri düzey bir Demokrat olan New Jersey Senatörü Robert Menendez’e gönderdiği mektupta yönetimin “hesap verebilirliği teşvik etmeye olan bağlılığını” övünce kendi partisinin üyeleri tarafından da yaygın olarak kınandı. Demokratlar ve Cumhuriyetçilerden birbiri ardına açıklamalar geldi. Yönetimin gerçekleşen cinayete yönelik tepkisizliği Senato’daki yedi Cumhuriyetçi’nin aralık ayında partisinden ayrılmasına sebep oldu. Bazı muhalifler ise olağanüstü yöntemler izlemeden Suudileri sorumlu tutmaya çalışıyor. Geçen hafta, askeri desteği kaldırmayan ancak yakıt ikmalini yasaklamak gibi bazı yaptırımların olduğu bir yasa tasarısı sunuldu.

Temsilciler Meclisi’nin aldığı bu karar, 1973 Savaş Güçleri Yasası'nın nadir bir kullanımı. Bu yasa Kongre'ye resmi bir savaş ilanı olmadan askeri kuvvetleri nakletme imkânı veriyor. Yasanın temeli Vietnam Savaşı’na dayanıyor. Hem Temsilciler Meclisi hem de Senato tarafından kabul edilmesine rağmen Başkan Nixon tarafından veto edilmiş ancak her iki partiden de 3’te 2 oy alarak Kongre tarafından Nixon’ın vetosuna rağmen yasa olarak kabul edilmiş. Ancak neredeyse hiç kullanılmamış. Yaşanılan bu dönemde bile, Trump’ın Kaşıkçı Cinayeti sonrasındaki tutumundan rahatsız olan bazı senatörler bu yasanın uygulanması yönünde oy kullanmak istemiyor. Kararın Beyaz Saray’a olan hoşnutsuzluklarından bağımsız olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunuyorlar.  Bu yasaya göre, Başkanlar yalnızca ABD saldırı altındaysa, çatışma olan durumlarda asker yönlendirebilirler. Savaş Güçleri Yasası aynı zamanda Kongre’ye savaş düzenini derhal sonlandırabilecek işleyişi sağlıyor.

Temsilciler Meclisi’nin açıklamalarına göre, ABD’nin Suudi Arabistan’a Amerikan askeri desteğinde bulunması Savaş Güçleri Yasası uyarınca yetkisiz düşmanlıklara dağıtım olarak sayılıyor ve derhal sona erdirilmeli. Ancak Trump yönetimi Pentagon’un Suudilere yardımının temeli olarak, Pentagon’un müttefiklerine lojistik yardım sağlamasına izin veren Kongre tarafından onaylanmış diğer tüzüklerin otoritesine güveniyor.

Ancak Trump yönetimi, Pentagon'un Suudi liderliğindeki koalisyona yardımının temeli olarak müttefiklere lojistik yardım sağlamasına izin veren de dahil olmak üzere diğer yasalardan gelen kongre otoritesine güvenebileceğini söyledi. Bununla birlikte ABD’nin sağladığı; hedefleme amaçlı istihbarat paylaşımı, lojistik destek ve yakın zamana kadar havadan yakıt ikmali gibi yardımların Savaş Güçleri Yasası kapsamına giren düşmanlıklar olarak tanımlanmasında yetersiz kaldığını savunuyor. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada; Kongre Başkomutanı olan Trump’ın kararlarını geçersiz kılmaya ve görevini sonlandırmaya çalışmanın, Başkan’ın yetkilerini ilgilendiren konularla alakalı olarak anayasaya aykırı bir davranış olabileceği belirtildi.

 

 

Kaynak

House Votes to Halt Aid for Saudi Arabia’s War in Yemen

The nearly four-year conflict in Yemen has killed thousands of civilians and inflicted a devastating famine.

 

By Catie Edmondson and Charlie Savage

Feb. 13, 2019

 

WASHINGTON — The House voted on Wednesday to end American military assistance for Saudi Arabia’s war in Yemen, a defiant and rare move to curtail presidential war powers that underscored anger with President Trump’s unflagging support for Saudi Arabia even after the killing of a Washington Post columnist, Jamal Khashoggi.

The 248-to-177 vote, condemning a nearly four-year conflict in Yementhat has killed thousands of civilians and inflicted a devastating famine, will pressure the Republican-controlled Senate to respond. Eighteen Republicans — almost all of them hard-line conservatives with the Freedom Caucus — voted with the Democratic majority.

Congress’s upper chamber in December passed a parallel resolution, 56 to 41, in a striking rebuke to the president and his administration’s defense of the kingdom. But that measure died with the last Congress after the House Republican leadership blocked a vote.

Dozens of Democrats, however, softened the blow when they defected to a Republican amendment to allow intelligence sharing with Saudi Arabia to continue when “appropriate in the national security interest of the United States.”

 

Senate passage of the Yemen resolution could prompt Mr. Trump to issue the first veto of his presidency, and it would come after Republicans have registered their unhappiness over other foreign policy issues, such as the president’s plan to withdraw troops from Syria and Afghanistan and his threats to pull the United States from the North Atlantic Treaty Organization. On Wednesday, a bipartisan group of senators introduced new sanctions on Moscow that would require the secretary of state to submit a determination of “whether the Russian Federation meets the criteria for designation as a state sponsor of terrorism.”

Democrats demanded Senate action.

“This is their opportunity to send a message to the Saudis that their behavior on Khashoggi and their flagrant disregard of human rights is not consistent with the American way of doing business and not in line with American values,” Representative Ro Khanna, Democrat of California, the bill’s lead sponsor, said in an interview, adding that he was “relieved” that Congress finally took action on the resolution, which he first introduced in 2017.

The House resolution is a rare use of the 1973 War Powers Act, which gave Congress the ability to compel the removal of military forces absent a formal declaration of war. Those powers, created in the wake of the Vietnam War, have almost never been used, as lawmakers have demurred from intervening in politically sensitive matters of war, peace and support for the troops.

But the conflict in Yemen is proving to be different. Senators sponsoring their own resolution are expected to act quickly to force a vote, as lawmakers in both parties fume over how the administration has responded to Saudi Arabia’s role in the killing of Mr. Khashoggi, who was based in Virginia. Senator Christopher S. Murphy, Democrat of Connecticut and one of the sponsors, said he anticipated a vote “within the next 30 days.”

The White House pre-emptively threatened to block the resolution over the weekend, with administration officials arguing in a statement of administration policy that “the premise of the joint resolution is flawed” because the United States has provided only “limited support to member countries of the Saudi-led coalition” in Yemen.

 

Senate aides involved in the resolution say they are optimistic that it will pass, though it is unclear whether it will garner the same level of support among Republicans that it did in December. Some Republicans, mindful of an embarrassing veto showdown with Mr. Trump, are looking for other ways to show their dissatisfaction.

Members of Congress expressed fresh outrage last weekend after the White House declined on Friday to meet a legally mandated deadline to report whether the administration believed Saudi Arabia’s crown prince, Mohammed bin Salman, was personally responsible for Mr. Khashoggi’s death, as the C.I.A. has concluded.

In a letter sent to Senator Robert Menendez of New Jersey, the ranking Democrat on the Committee on Foreign Relations, Secretary of State Mike Pompeo praised the administration’s “dedication to promoting accountability” in placing sanctions on 17 Saudis for their involvement in Mr. Khashoggi’s killing, and pledged to continue to “impose tangible and significant consequences.” The day before, The New York Times reported that the crown prince told an aide in 2017 he would use “a bullet” on Mr. Khashoggi if he did not end his criticism of the government.

 

The response drew widespread condemnation from members of Mr. Trump’s own party.

“Everyone involved in this gruesome crime must be identified and held accountable,” said Representative Michael McCaul of Texas, the ranking Republican on the Committee on Foreign Affairs. “When the United States fails to lead, we compromise our integrity and abandon those pursuing justice around the world.”

Senator Marco Rubio, Republican of Florida, told reporters on Tuesday that “the sooner the White House gets there the better,” adding: “I don’t know what’s taking so long. I think it’s pretty obvious the crown prince had to be involved in this.”

Mr. Trump did find a vote of confidence from Senator Jim Risch of Idaho, the new chairman of the Foreign Relations Committee, who has cooled what was once a hotbed of dissent over the Trump administration’s foreign policies. Mr. Risch broke from his colleagues to express satisfaction at the administration’s response, telling reporters on Tuesday that “the administration has been very forthcoming, the State Department has been very forthcoming.”

Indignation at the administration’s response to the killing led seven Senate Republicans to break with their party in December and back a Yemen resolution drafted by Senator Bernie Sanders, independent of Vermont, and Senator Mike Lee, Republican of Utah.

 

This time around, with the Democrats controlling the House, some of those dissenters are seeking ways to hold the Saudi government accountable without invoking the War Powers Act. Mr. Menendez and Senator Todd Young, Republican of Indiana, introduced legislation last week that would impose broader sanctions on the Saudi government, including a ban on American refueling of Saudi coalition aircraft in Yemen, without calling for a removal of military support.

Some senators frustrated with the administration’s response have refused to back the resolution, arguing that the invocation of the War Powers Resolution must be evaluated independently from their discontent with the White House.

“I think that’s separate — it has to be, from a point of pragmatism — from Mr. Khashoggi and his murder,” Mr. Rubio, who will not support the measure, said on Tuesday.

The House enacted the War Powers Resolution by overriding President Richard M. Nixon’s veto. The resolution grew out of frustration that Congress’s role in deciding when the country would go to war had eroded during the first decades of the Cold War, when presidents of both parties began dispatching troops into combat, including the Korean War, without lawmakers’ permission.

Among other things, the War Powers Resolution says presidents may unilaterally deploy troops into combat situations only if the United States has been attacked, and it created a mechanism for Congress to direct a deployment’s immediate termination. The House measure says that American military assistance to the Saudi-led coalition counts as a deployment into unauthorized hostilities under the War Powers Act and must end.

Unlike many recent disputes over presidential war powers — such as the legal basis for the Obama and Trump administrations’ war against the Islamic State — the current debate does not turn on how far the executive branch may stretch the 2001 and 2002 authorizations to use military force against Al Qaeda and Iraq. The Houthi rebel forces in Yemen have no connection to those two conflicts.

The Trump administration, however, has said that it can rely on congressional authority from other statutes, including one that permits the Pentagon to provide logistical assistance to allies, as a basis for its help to the Saudi-led coalition.

 

The White House also argues that the assistance the United States is providing — intelligence sharing for targeting purposes, logistics support and, until recently, aerial refueling — falls short of a deployment into the sort of hostilities that is covered by the War Powers Resolution.

The White House has suggested that it could be an unconstitutional encroachment on Mr. Trump’s powers as commander in chief for Congress to override his judgment and try to terminate the mission.

 

https://www.nytimes.com/2019/02/13/us/politics/yemen-war-saudi-arabia.html?rref=collection%2Ftimestopic%2FYemen