Tarih ve Düşünce Söyleşileri “100. Yılında Türk Millî Mücadelesini Anlamak” konulu konuşmayla gerçekleşti.

Türkiye Politik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı (TÜRPAV) tarafından düzenlenen Tarih ve Düşünce Söyleşileri ilki Prof. Ali SATAN’ın “100. Yılında Türk Millî Mücadelesini Anlamak” konulu konuşmasıyla gerçekleşti.
Sözlerine milli mücadele ruhunun sipirütüel yanını ve tarif edilemezliğini vurgulayarak başlayan Satan, öncelikle bu olayın bir duruş meselesi olduğunu ve Türk milletinin mücadele ruhu ile duruşundan hareketle üzerine düşeni yapmış olduğunu vurguladı. Satan, bu mücadelede önemli noktalar olduğunu fakat gidişatı etkileyen tüm mağlubiyeti kayıplara rağmen emir-komuta hiyerarşisini kaybetmeden savaşın başında nasıl ise sonunda da aynı disiplinde olan bir Türk halkı olduğunu dile getirdi.
Birinci Dünya Savaşı’nın kaybedilmesine rağmen, devlet hakimiyetinin halen mevcut olduğunu fakat asıl meselenin Osmanlı’nın Mondros tuzağına düşerek İhtilaf devletlerinin işgal edebilme durumu olduğunu ifade eden Satan, tüm iyi niyete rağmen bu durumun müzakere ve anlaşmayla yürütülemeyeceğini anlaşıldığını ifade etti. İşte bu tarihten sonra milli mücadele süreci Mustafa Kemal Paşa’nın Anadolu’ya gidişiyle başladığını söyleyen Satan, “1918-1920 arasında Türkiye’de yapılan 31 ayrı kongre var, dolayısıyla bu durum aslında ülkenin her bölgesinde var olan bir yapıya işarettir. Türk halkı bir araya gelerek işgal karşısında ne yapılmasıyla alakalı konuşup, para toplayıp, asker isteyip ve cephe kurarak milli mücadele düşüncesinin oluşmasına katkı sağlamıştır.” dedi.