Siyaset - Toplum - Dış Politika Boyutu İle Algı Yönetimi ve Sosyal Medya Paneli Gerçekleşti

Doç. Dr. Levent Eraslan Sosyal Medya ve Algı Yönetimi Üzerine Konuştu
Türkiye Politik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı tarafından düzenlenen söyleşiye konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Levent Eraslan Sosyal Medya ve Algı Yönetimi üzerinden Sosyal Medya İstihbaratı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
“Algı insanidir. Ancak algı yönetimi bir kast halidir.”
Eğitim Sosyolojisi alanında doktorası olan ve 2009 yılından itibaren Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde görev yapan Levent Eraslan konuşmasına algı nedir sorusunun cevabı ile başladı. Algı, algının nasıl oluştuğu ve algı kavramı ile konuşmasına devam eden Eraslan, geçmişten günümüze Platon’un mağara alegorisi, Aztekler’in kullandığı ölüm düdüğü ve Roma İmparatorluğu’ndaki “Ekmek ve Sirk” gibi algı yönetimi ile ilgili örnekler verdi. Sun-Tzu, Cengiz Han, Hanibal ve Machiavelli gibi tarihsel kişiliklerin algı yönetimindeki başarılarını vurgulayarak İngiltere, Rusya ve ABD’de yapılmış çalışmalardan örnekler gösterdi.
Konuşmasına algı yönetimini açıklayarak devam etti. Algı yönetiminin belli bir amaç doğrultusunda yapıldığını, tesadüf olmadığını ve temel amacın bir grubu ya da bireyi gerçeklikten ayırmak olduğunu dile getiren Eraslan, dilimizde algı ile ilgili 82 kelime bulunduğu belirtti. Daha sonra sosyal medyanın tanımı üzerinde durarak, sosyal medya kanallarının çeşitliği ile ilgili bilgi verdi. 2019 yılının ocak ayında yapılan çalışmalar ile dünya geneli ve Türkiye özelinde sosyal medya kullanım rakamları ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Günlük sosyal medya kullanım süresi sıralamasında Türkiye’nin 16.sırada (02,46 saat) ve dünya ortalamasının (02,16 saat) üzerinde bulunduğunu; 82,44 milyon nüfusun 44 milyonunun mobil cihazlar üzerinden sosyal medya uygulamalarını kullandığı ve Türkiye’de herhangi bir cihaz üzerinde internet kullanımının günde ortalama 7saat 15 dakika olduğunu belirtti.
“3 çeşit yalan vardır. Yalan, kuyruklu yalan ve istatistik.”
Algı yönetimi için sosyal medyanın önemini açıklayarak konuşmasına devam eden Eraslan, eskiden propagandaların radyo, TV, el ilanı ve poster kullanarak yapıldığını, tekil ve tek yönlü olduğunu ancak günümüzde sosyal medya sayesinde iki yönlü iletişim sağlandığını ifade etti. Sosyal medyada algı yönetimi süreci ve tekniklerini açıklayarak konuşmasına devam edem Eraslan, dünya genelinde kullanışmış örnekler ile açıklamalarını destekledi. Sanal köstebeklik (SOCMINT) kavramını nasıl, nerede ve kimler tarafından kullanıldığını açıkladıktan sonra başka bir sosyal medyada kullanılan algı yönetimi biçimi olan bilinçaltını etkileme / subliminal mesaj ile ilgili bilgi ve örnekler vererek konuşmasını sonlandırdı.
Söyleşi dinleyicilerden gelen soruların cevaplanması ile son buldu.