06.11.2019 23:24 A- A+

BARIŞ PINARI HAREKÂTI “IRAK VE SURİYE’NİN GELECEĞİNDE TÜRKMENLER” KONFERANSI GERÇEKLEŞTİ

BARIŞ PINARI HAREKÂTI “IRAK VE SURİYE’NİN GELECEĞİNDE TÜRKMENLER” KONFERANSI GERÇEKLEŞTİ

Türkiye Politik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı ve Milli Politikalar Enstitüsü tarafından düzenlenen söyleşiye konuşmacı olarak katılan Kerkük Vakfı Sözcüsü Prof.Dr. Mahir Nakip ve Suriye Türkmen Meclisi Onursal Başkanı Mehmet Şandır konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Türkmeneli’nden Türk’ün Dilinden, Üzerine Pazarlıkların Bitmediği Şehir: KERKÜK”

Irak Millî Türkmen Partisinin ve Irak Türkmen Cephesinin kurucuları arasında yer alan ve Çankaya Üniversitesindeki bölüm başkanlığı sıfatıyla aktif olarak akademik kariyerine devam etmekte olan Prof. Dr. Mahir Nakip:“Geçmişte yalnızca Türklerden oluşan Kerkük’ün 1927 yılında petrol üretimine başlanmasıyla kaderi değişti. 1935 yılında Başbakan Yasin El-Haşimi’ nin zirai bir proje bahanesiyle Havice çiftliğini kurmasıyla Kerkük’te Araplaştırma politikasını başlatan ve 1946 yılında sonlanan proje ile güneyden getirilen Ubeydi, Cuburi ve Hamdani (Sünni) Arap aşiretleri buralara yerleştirildi. Saddam’la devam eden Araplaştırma politikası 1974-1985 yılları arasında zirveye çıktı.Tuzhurmatu ve Kifri gibi Türkmen ilçe ve yerleşim bölgeleri Kerkük’ten koparılarak başka vilayetlere bağlandı.”

“Aktör Değişti Niyet Değişmedi”

Prof. Dr. Mahir Nakip:“2003’te Saddam’ın devrilmesinden sonra ABD’nin mutlak desteğiyle şehre dolan Peşmerge güçleri bu sefer şehrin Kürtleştirilmesinin habercisi olmuştu. Bunun ardından 50 kişiden oluşan Anayasa Komisyonunun çoğunluğunu Şii Araplarla Kürtler oluşturuyordu. Başta Kerkük olmak üzere ihtilaflı bölgelerde önce normalleştirme sonra nüfus sayımı sonra da referandum yapılarak şehrin kaderi belirlenecekti.Ancak Kürtleştirme politikası daha da şiddetlendi ve şehre akın eden Kürtler, şehrin yarısından fazlasını oluşturmaya başladı. Türkmenlere yönelik suikastlar, kaçırmalar, rehin almalar ve tacizler giderek arttı.” Sözleriyle konuşmasını devam ettirdi.

“Türkmenler Yeni Suriye'nin Asli Kurucu Unsuru”

Suriye Bayır Bucak Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanlığı, Türkiye Türkmenistan Dostluk Derneği Kuruculuğunu üstlenmiş, yanı sıra 21. dönemde Hatay, 23. dönemde Mersin milletvekilliği görevlerinde bulunmuşSn. Mehmet Şandır konuşmasında Suriye Türkmenlerinin asırlar öncesinden bu yana bu bölgede yaşadığını vurguladı. “Şuan Irak Türkmenleri ile Suriye Türkmenleri arasında bir ayrım yapmak uygun değil, ikisi de Oğuz Boylarıdır. Ayrıca buradaki Müslümanlık da Türklüğün bir gerçeğidir’’ cümlelerini aktaran Şandır, bölgede Türkmen yerleşimlerinin Memlükler zamanından başlayarak sürdüğünü ifade etti. “Bin yıldan uzun süredir bu topraklarda yaşayan Türkmenlerin Suriye ve Irak’ı Türkmen coğrafyası halinde getirdiği bir gerçektir’’ diyerek ekleyen Şandır, Irak ve Suriye arasındaki farkı, Irak ’da Türkmeneli bölgesinin var olması ile açıkladı. “Türkmenler Halep, Hama,Humus, Bayırbucak’a 1600’lü yıllarda hacıların güvenliğini sağlamak üzere bilinçli olarak yerleştirilmiştir. Bu stratejik bir konumlandırmadır’’ diyerek Türkmenlerin bölgedeki önemini vurgulayan Şandır,Türkmenlerin bulunduğu bölgelerde bir birleşik Nusayri devleti ya da denize kadar uzanan bir Kürt bloğu oluşturulmak istenildiğinden de bahsetti.Bugün Suriye’de ikinci kalabalık toplum olarak Türkmenlerin yaklaşık 3,5 milyon nüfusa sahip olduğuna değindi.

Gelecek Etkinlikler