“Karabağ’da Ermeni İşgali Sırasında, Azerbaycan’ın Milli Servetlerinin Yağmalanması” konulu Panel Düzenlendi.
“Karabağ’da Ermeni İşgali Sırasında, Azerbaycan’ın Milli Servetlerinin Yağmalanması” konulu Panel Düzenlendi.
Vakfımız, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Azerbaycan Bağımsız Araştırmacı Gazeteciler Birliği iş birliği ile Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Sivil Toplumu Destekleme Fonu tarafından da desteklenen, “Karabağ’da Ermeni İşgali Sırasında, Azerbaycan’ın Milli Servetlerinin Yağmalanması” konulu panel Gazi Eğitim Fakültesi F Blok Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Panele, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç, Türkiye Politik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı yönetim kurulu üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Azerbaycan Büyükelçiliği personeli, bilim insanları ve öğrenciler katıldı.
Oturum başkanı olarak Prof. Dr. Selma Yel, konuşmacı olarak Prof. Dr. Gafar Çakmaklı, Prof. Dr. Toğrul İsmayıl ve Dr. Nazım Cafersoy’un söz aldığı panel, Karabağ’da ki gayri meşru Ermenistan işgalinin kültürel ve maddi kayıpları üzerinde kıymetli görüşlerin ortaya konulmasına imkân verdi.
Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç, “Üniversitemiz ile TÜRPAV ve Bağımsız Araştırmacı Gazeteciler Birliği iş birliğinde düzenlenen ‘Karabağ’da Ermeni İşgali Sırasında, Azerbaycan’ın Milli Servetlerinin Yağmalanması konulu’ Panelimize hoş geldiniz diyor sizleri en içten duygularımla selamlıyorum. Oturum başkanı ve konuşmacılara katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Rektörümüzün selam ve hürmetlerini iletmek istiyorum” dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç’un konuşmalarının ardından panel konuşmacılarından Prof. Dr. Toğrul İsmayıl’ın konuşmasına geçildi. Dağlık Karabağ tabirinin doğru bir tabir olmadığını söyleyen Prof. Dr. Toğrul İsmayıl, Ermenilerin Karabağ’a yerleştirilmesinden ve Ermenistan’ın kuruluşundan bahsetti.
Konuşmacı Dr. Nazım Cafersoy “Güney Kafkasya bölgede barış fırsatlarının açılmasını sağlıyor. Kafkasya da Karabağ sorununun çözülmüş olması Kafkasya ile bir barış anlamına gelmektedir” diye konuştu. Dr. Nazım Cafersoy, Karabağ’ın savaş öncesi ve sonrası jeopolitik konumundan da bahsetti.
Prof. Dr. Gafar Çakmaklı, yağmalanan Karabağ ve Azerbaycan medeniyetinin kültürel ve manevi kayıpları hakkında konuştu. Prof. Dr. Toğrul İsmayıl’ın da bahsettiği gibi Dağlık Karabağ tabirini doğru bulmadığını söyledi. 1918’deki gazetelere de bakarsak Dağlık Karabağ isimli bir bölge olmadığını, bölgede birçok yer altı ve yer üstü servetlerin olduğunu fakat bu servetlerin 30 yıl içinde yağmalanıp dünya pazarına çıkarıldığını, bu bilgileri Ermeni kaynaklar ile desteklediklerini söyledi.
Sunumların ardından panel, soru- cevap kısmıyla sona erdi.