25.02.2021 23:19 Araz ASLANLI A- A+

Ermenistan’da Kriz: Paşinyan İçin Yolun Sonu mu?

Ermenistan’da Kriz: Paşinyan İçin Yolun Sonu mu?

1. Ermenistan ' da yaşananlar sadece savaş sonrası durumla ilgili değil, 1991 yılından beri yürütülen başarısız dış ve güvenlik politikası, dış güçlerin bu ülke için mücadelesi sonuçlarından biri güçlerin düştüğü tuzaktan kurtarma arama çalışmaları

2. Süreci etkileyen içsel (siyasi, güvenlik, ekonomik, kamu, dini, suç ağları vb.) ve yabancı (ilginç ve etkileyici devletler, lobi, şirketler vb. faktörleri dikkate almadan, sürecin kısa vadeli sonuçları hakkında hızlı kararlar vermekte başarılı olamayabilir.

3. Azerbaycan ve Türkiye ' nin süreci dikkatlice takip etmesi ve şartlardan yararlanması doğaldır. Ama sürece mümkün olduğunca geniş bir bakış açısıyla yaklaşmak gerekir. Kısa vadeli ve dar yaklaşımlar uzun aşamada yansıtıcı sonuçlar yaratabilir. Çatışmanın tam ve adil bir çözümüne dayanarak Güney Kafkasya ' da işbirlikçi bir ortamın oluşması için son süreçleri almak en doğrudur. Güney Kafkasya 'da ′′ bitmeyen kan kavgaları ′′ çetesini canlı tutmak, bölgedeki emperyalist çıkarları fark etmek isteyen kenar güçlere hizmet ediyor ( muhtemelen ustanın Şener Şen' in filmlerinde kan kavgalarını nasıl cesaretlendirdiğini hatırlıyorsunuzdur).

4. ′′ Azerbaycan son ateşkes hattında hangi adımları atabilir ", ′′ Hızlı kalan topraklarını serbest bırakabilir mi ", sorusunun cevabı Ermenistan ' da yaşananlarla doğrudan ilgili değildir. Azerbaycan ve Türkiye, Kafkasya 'nın ve bölgenin geleceği ile daha geniş anlamda ilgilidir. Rusya 'nın Ermenistan' da yaşananlara karşı muhtemel tepkileri vb.

Çünkü Azerbaycan Ermenistan ile değil, Rusya ile son ateşkes hattını kabul etti. Türkiye 'nin teknik desteği ile süreç gerçekleştirildi. Bunlar çözülen faktörlerdir.

5.Paşinyan`ın iktidarda kalıp kalmaması bizim için hayati bir mesele ve Karabağ sorununun geleceği açısından belirleyici etken değildir.

Ama bölgesel işbirliği, genel olarak bölgede dış güçlerin pozisyonları açısından önemlidir.

6. Ermenistan Genelkurmay Başkanının ve üst düzey askeri yetkililerin bu sabahki açıklaması darbe girişiminden daha çok iç politikanın geleceğini yönlendirmeye hizmet edecek muhtıraya benziyor.

7. Rusya, kamuoyu büyük ölçüde kendisine karşı olan eski Sovyet cumhuriyetlerinde (Azerbaycan, Gürcistan, Ukrayna ve s.) basit iktidar değişikliklerinden ziyade belirli bir süre devam eden iç karışıklıkları ve istikrarsızlıkları tercih etmiştir. Ermenistan için şu ana kadar aynı senaryo işliyor. Fakat ilginç bir durum var: Ermenistan eski Sovyet cumhuriyetleri içerisinde Rusya`nın hem en fazla güce ve araca sahip olduğu, hem de çok sevilmediği ülke.

"Rusya gücünü artırmayı mı, yoksa sevilmeyi mi tercih edecektir" sorusunun cevabı da gidişatı etkileyecektir.

8. Ermenistan iç politikasında ABD ve Fransa`nın pozisyonları ve etkinlik oranları (istihbarat desteği, diplomatik araçlar, sivil toplum örgütleri, lobi, medya, iş dünyası vs. üzerinden) da önemli olacaktır.

9. Paşinyan bu süreci atlatırsa çok daha fazla güçlenecektir. Ama onun çok daha fazla güçlenmesi daha büyük kriz için potansiyeli artıracaktır. Paşinyan bir şekilde bertaraf edilirse Rusya yanlıları kısa vadede mevzi kazanırlar, ama ilk seçimde Rusya karşıtı yeni isimler ortaya çıkarak (eğer normal seçimler yapılırsa) Rusya yanlılarını yener. Kısacası bu gün yaşananlar Ermenistan için uzun bir sürecin aşamalarından birisidir.